Utvecklingsfas & tänder

Ja det är jobbigt när allt händer på en gång. Dexter har som sagt fått tänder & varit kinkig p.g.a. det men nu har han även i ungefär en veckas tid sovit oroligare än vanligt & vaknat på natten. Misstänker att han är i en utvecklingsfas...Hoppas att det går över snart *gäsp* Natten till igår fick jag sammanlagt runt 3h sömn. Dexter har fullt upp med att lära sig massa saker nu & det går fort. Bara nu i helgen har han lärt sig att stå på alla fyra och gunga lite. Han blir frustrerad som bara den när han inte kommer framåt utan bakåt istället :)

SPRÅNG 5
Vid omkring 23 veckors ålder är det dags igen. Barnet blir missnöjt grinigt och lynnigt. Det beror, som tidigare, på att världen kommer i gungningen därför att stora förändringar är på väg.
Det femte språnget, som inträffar vid omkring 6 månaders ålder, kan kallas relationssprånget. Barnet lär sig att omvärlden är stor och själv är han eller hon bara en liten prick. Den leksak barnet vill leka med ligger onåbar uppe på en hylla. Mamma och pappa kan försvinna till ett annat rum och då är de borta. Det kan förstås kännas mycket skrämmande.
Nu sover barnet ofta sämre. Kanske har det svårt att somna eller vaknar tidigare. Kanske verkar det ha mardrömmar. Barnet blir blygare och vill helst ha mamma eller pappa riktigt nära för att ha koll på att ingen försvinner. Snuttesaker är viktiga.

Så kan du hjälpa barnet: Visa barnet att du inte överger det. Låt det vänja sig vid nya situationer i sin egen takt. Lek tittutlekar. Det är roligt att kasta saker och att rasa torn som pappa eller mamma bygger upp. Genomskinliga saker med något inuti är spännande. En plastflaska med lite vatten och skum till exempel. Nu är det hög tid att barnsäkra hemmet. Musik, dans och ramsor brukar uppskattas


Stämmer ganska bra in på Dexter nu. Mammig & pappig - check, sämre sömn - check, blygare - check...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback