Bebben uppgraderar

Nu är jag i vecka 32+6, det vill säga snart vecka 33. 49 dagar kvar till beräknad förlossning...

Vecka 33 - Busbebben

Bebisen ökar nu sin vikt med ca 225 g i veckan och väger drygt två kilo och är ca 45 cm lång. Huvudets omkrets är 31 cm. Nu uppfattar bebisen ljus och mörker, dag och natt. Huden har ett tjockt lager fosterfett, vernix, som skyddar mot fostervattnet. Nu börjar din bebis kunna reglera sin kroppstemperatur. Om den skulle födas nu behöver den lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning. Barnets alla sinnen fungerar nu sedan någon vecka tillbaka. Ibland kan du få uppleva att barnet hickar, du känner ett litet tickande i magen. Visste du att ditt barn som fått en speciell berättelse läst för sig i magen kan skilja den berättelsen från andra berättelser när de sedan är födda.

 

Knasmamma

Du kan känna din livmoder ungefär 15 cm ovanför din navel. Det är bara en och en halv månad kvar och du kan drabbas av städmani. Allt ska rensas, städas och sorteras. Allt ska fixas klart så att du slipper tänka på det sedan. En del kvinnor kan drabbas av separationsångest, hur blir livet utan magen. Det kan vara en tid av mycket känslor. Förväntan, längtan, oro och förvärkar.





Från minbebis.com, familjeliv.se och growingpeople.se

En ganska avslappnad helg

Efter en miserabel sjukvecka som avslutades i fredags med två timmars jobb så blev det en ganska slapp och lugn helg. Fredagkväll med hämtmat och American Idol var ungefär det jag orkade med...

Igår så tog vi en sväng till Knalleland. Shoppade på Rusta för att fylla på städförrådet och sen blev det att leta födelsedagspresent till Nea som fyllt 2 år i veckan. Lönehelg = mer eller mindre kaos på Knalleland, men vi överlevde *ler brett* Sen bar det iväg till grannarna på en stunds födelsedagsfika. Kvällen tillbringades hemma hos Malin & Emil, där det bjöds på god mat och tittades lite på melodifestivalen men desto mer på OS. Efter att ha gäspat mig igenom nån åka-nerför-backe-final (jepp, jag har vansinning koll på sport som ni märker *fnissar*) så åkte vi hem. Bebben har agerat sparkande kamin hela natten vilket gjort det svårt att sova.

Dagen idag har till stor del bestått av Operation Sanera Lägenheten, vilket var nödvändigt för att rensa bort alla baskilusker. Nu måste vi bara boka en tvättid för att bli av med alla lakan, handdukar etcetera som på nåt obegripligt sätt växt till ett berg av tvätt. Eftersom jag dels inte är så smidig längre men främst inte orkar lyfta och bära tungt nån längre bit så måste det tajmas med Fredriks schema. Nåja, det löser sig. Bebben kommer förhoppningsvis inte än på åtminstone 7 veckor....

Eftermiddagen/kvällen har jag myst med Ninolainen. Kollat på bilder från hennes Thailandssemester tillsammans med barnen. Jag blev bra sugen på att åka dit kan jag säga. Fick pesulent oxå, Elisabeth Ardens "magiska" eight hour cream + läppbalsam som tydligen fungerar till allt. Me like. Hennes mor hade dessutom varit där och lämnat tvättade och strykta lakan som passar till vaggan vi har fått låna. Hur gulligt som helst. Nina bjöd även på smarrig kladdkaka och så tittade vi Project Runway innan tjockisen (aka moi) fick skjuts hem.

Jag borde ha tillbringat en del tid idag med näsan i skolböckerna men sånt är livet. Den här veckan måste det bli fullt fokus plugg...& jobb iofs.


Nära döden upplevelse

I måndags eftermiddag/kväll slog den till...den fruktade magsjukan! Hela natten mellan måndag till tisdag sprang både jag och Fredrik i skytteltrafik till toaletten. Det här var ett av de tillfällen jag önskade att vi haft en toa till.
När det var som värst hann jag knappt lägga mig innan det var dags att springa upp igen. Fyyy faaan. Stackars bebben måste ha funderat vad vi höll på mig. Att den kickar järnet och rullar runt har inte direkt hjälpt till att lugna ner magen heller.


Resten av veckan har fortsatt gått i illamåendets, diarréns, feberns och snorets tecken. Usch. Min mage är fortfarande ostabil, mullrar en massa och vill inte direkt ha fast föda även om jag långsamt börjar känna mig mer levande än död igen. Imorgon har jag inbokat två jobbcoachningar (som är framflyttade från tidigare i veckan) och jag strävar efter att klara dem. Har missat så himla mycket denna veckan bl.a. de två första föreläsningarna i skolan och dessutom har jag inte ens orkat tänka på att öppna böckerna och läsa. Gahh vad jag halkat efter direkt.


Snörvel

Det blev en fullspäckad helg i Karlskoga som gick fort som bara den. Med mig hem fick jag en stygg förkylning. Vaknade med ont i halsen natten mellan fredag till lördag vilket har evolverat till att hjärnan nu är full med snor och halsen värker som bara den. Bläääää.
Idag skulle jag gått på kursintroduktion mellan 9-12 men kände mig inte riktigt fit for fight. Det får räcka med att kravla sig ut till familjerätten i eftermiddag för att fastställa faderskapet.

Helgen var hursomhelst riktigt rolig. Jouni improviserade fram en födelsedagsfest så lördagkvällen var livad. Mycket bebisprat blev det åt alla håll och kanter och jag drack gravidbaileys (dvs pucko med extra kakao *ler brett*) medan alla andra uppenbarligen drack världens godaste bål. Jag älskar att "komma hem" och träffa alla nära och kära. Känner mig väldigt lyckligt lottad att vara omgiven av så många underbara människor på där och här.
Igår kom vi iväg lite senare än vi egentligen tänkt oss men spillerill. Det var underbart väder. Strålande solsken och inte en endaste ny snöflinga från himmelen *ler* Vi hann mysa en stund med Dantebus och spana in lilla Irma samt låna det där bäckenbältet. Ser fran mot att testa det när jag väl orkar pallra mig hemifrån igen.

Veckans varande och kommande

Måndag: Lite jobb. Mycket slapp. Lite pluggande (med betoning på lite). Körde en maskin tvätt. Råkade titta lite på OS en stund med Fredrik. Lagom upphetsande start på veckan alltså.

Tisdag: Började med ännu en glukosbelastning, som visade bra resultat. Ingen graviditetsdiabetes för mig, tjoho. Helena bjöd på semla efter det och vi fixade till det sista på arbetet. Hängde en stund på kåren innan det bar av hem. Fixade mat och slösurfade lite. Fred kollade OS.

Onsdag: Mer jobb. Kaffe med Helena. Hängde på kåren en stund. Slösurfade. Kollade in veckans första avsnitt av "American Idol". Fred i soffan framför OS igen.

Torsdag: Har bokat in mingel med Linda och Gustav imorgon förmiddag. Sen dags för vår första föräldraföreläsning på eftermiddagen. Antar att Fred bänkar sig framför TV:n och OS igen. Jag måste tvätta lite och packa inför morgondagen. Tvingar Fredrik att packa så han inte slösar massa tid på det imorgon efter jobbet så vi kan komma iväg så fort som möjligt.

Fredag: Borde städa lite. Kommer troligtvis inte ske. Sänger nog på en maskin tvätt till. Dags att börja tvätta bebisstuff. När Fredrik kommer hem från jobbet bär det av till Karlskoga efter att ha kökat. Hoppas på att komma fram i vettig tid till Ellie & Jouni. Räknar dock med en del kiss- och sträcka på kroppen pauser. Kramas och tjöta massa med underbara Elliebellie och co. Dela ut paket till födelsedagsbarnen. Mingla lite.

Lördag: Operation Träffa Släkten inleds så tidigt som möjligt för att hinna med alla. Kanske snikar till oss lunch/middag hos mor & far. Träffa systeryster och man samt älskade lilla Vilda. Få med sig lite mer bebissaker från systeryster och förhoppningsvis hinner vi köra förbi och spana in huset de köpt. Sen bär det av hem till älskade Ellie och familj igen för mys och...ja inte vet jag vad som händer.

Söndag: Helgen tar slut alldeles för fort...som vanligt. Ladda upp med mat. packa in allt stuff i bilen. Hoppas på att vi får kika förbi Johanna, Drickard, Dante & nytillskottet Irma. Vill ju spana in lilltjejen samt se om det där bältet värsta bästa Johanna har kan vara till hjälp innan vi sätter oss i bilen och åker hem igen. Räknar med en del pauser även på vägen hem. Väl hemma planeras att däcka en stund i soffan innan jag njuter av att krypa ner och sova i vår säng.

Stuff-bebben-vill ha-kollage

Jepp, det är definitivt bebben som önskar sig detta & inte bebbens mamma *harkel* Fredrik undrar lite hur det går till men jag har lovat busbebben att inte avslöja vårt hemliga trick :P



Mitt egna miffo hemmameckade kollage med bilder lånade från:
Reflexer & Tummen-skallra;
dunderbutiken.se
Retrobody & muminstrumpor; lindex.se
Trumpettes ljuvliga "strumpskor" & Svinsöt-nappen; bluebox.se
Jolly snuggle; babyshop.se




Det finns så mycket fint som jag...öhh jag menar bebben...hemskt gärna vill ha *ler brett*

Pipparpannkaka



Dagen till ära bad jag min älskade sambo att göra hjärtformade pankisar.
Då vi tydligen inte hade någon hjärtform blev det pipparpannkaka istället....mycket bättre faktiskt :P
Sådär gör man en busbebbe *asgarv*

Slapp söndag

Det har varit en välbehövligt lugn och skön helg som startades i fredags hemma hos Ellan med Helena och Sara. Lite fredagsmys med varm choklad och grillande av marshmallows i öppna spisen. Sen blev det Let´s Dance och marängswiss, mums.

Gårdagen tillbringade jag mestadels i sängen. Vilade och läste om vart annat. Jag var helt galet trött. Sen bar det av till Fristad och Fredriks föräldrar för att fira "svärfar" som fyllt 60 år i veckan. Busbebben lekte akrobat under kvällen och vi åt god plockmat och tårta som de andra skäljde ner med alkohol och jag med bubbel...vatten givetvis :)

Nu sitter jag och väntar på Fredrik som är och handlar lite. Han ska fixa pannkaksfrukost så här på alla hjärtans dag. Me like! Vi behöver röja lite idag då hans föräldrar kikar förbi sen i eftermiddag när de åker in till stan.

Hmm blogga när man nyss klivit upp ur sängen är inte alltid så lyckat ser jag *ler trött* Skitsamma, det var dagens svammel från mig.

Puss på er!



Bias

...är ungefär lika med bajs i min ordbok *muttrar*

Att läsa vetenskapliga artiklar och sedan skriva en argumenterande litteraturuppsats om eländet är inte riktigt min kopp te. Varken jag eller Helena orkar riktigt bry oss nu heller. Vi har morgondagen på oss att bli klara och knyta ihop delarna. På fredag är det dags för opposition. Men vi laddar inför nästa vecka....då vi får skriva klart arbetet utefter åsikter inkomna från oppositionen.



Jepp det kan vi, bara orkar inte riktigt just nu... *ler brett*

Idag har jag, förutom handledning, jobbat en sväng och varit hos BM. Jag klev in när de hade personalmöte och fick frågan vad jag gjorde där. Hade tydligen skrivit fel datum i min almanacka, skulle visst varit där förra veckan. Misstänker dock att det inte är enbart jag som är boven i dramat utan min kära barnmorska eftersom hon strulade en massa med tidbokningsprogrammet sist. Nåja det löste sig iallafall. Jag fick lämna mitt lilla provrör med morgonurin (omysigt att släppa på det hela förmiddagen) och ta blodtrycket. Värdena såg mycket bättre ut nu för båda delarna så jag behöver inte oroa mig för havandeskapsförgiftning för tillfället åtminstone.

Sporadiskt bloggande

Imorgon går jag in i vecka 30. Börjar bli tung och otymplig nu. Min kära sambo beskrev glatt till en vän att jag vaggade omkring här hemma som värsta ankan *muttrar lite* Det är iofs en rätt träffande beskrivning för vaggar snarare än går är hur jag tar mig fram på för tillfället. Finns säkert nån dold symbolik i det med tanke på alla badankor jag samlat på mig. Hursomhelst så värker det i ryggen, stränar i magen och ömmar i mitt bäcken.

Jag längtar efter att få sova en hel natt (jo jag är medveten om att det knappast kommer ske inom de närmsta åren, men drömma kan jag väl få göra iaf *ler trött*). Vore skönt att slippa kravla sig upp på toa flera gånger och dessutom böka runt med kudde vid magen för att ligga någotsånär bra.



Busbebben

Bebisen väger ca 1400 g och är 38 cm lång. Hjärnan växer ihop mer och mer för att få plats i kraniet. Det börjar bli trångt, men din bebis kan faktiskt slå en kullerbytta inne i livmodern.

Gravidtanten



Måttet på livmodern är ca 28 till 31 cm. Många tycker att det är full fart i magen den här tiden. Det finns även de som säger att så som barnet är i magen blir det även när det är fött. Du kan påverka hur du mår med rätt kost, motion och vila. Ät efter tallriksmodellen så får du i dig ordentlig med vitaminer.

från minbebis.com


Mmm det där med kullerbyttor känner jag igen. Det är verkligen en livlig liten krabat som bor där inne.

Dagen har tillbringats med Helena på skolans bibliotek. Vi har plitat på litteraturuppsatsen. Det går vansinnigt långsamt framåt. Ingen av oss är jättemotiverad för tillfället men det löser sig nog. Båda två har vi pustat, stönat och stånkat. Jag över gravidkrämpor och hon över träningsvärk *ler*